Екопътека Чернелка – каньонът до Горталово

На 12 км от Плевен се намира малката река Чернелка.

 

Сгушена между високи скални образувания, Чернелка кротко пълзи ту между тях, ту под тях, ту се изгубва от пътя им и се озовава в средата на някоя ливада. По поречието ѝ от едната страна съвсем естествено се е образувало малко красиво селце, наречено Горталово. От него води началото си екопътектата, която носи името на самата река.

Живописната местност свързва две села едно с друго – Горталово с Къртожабене. От която и страна да решиш да направиш своето пътешествие, със сигурност ще бъдеш потопен в една невероятна атмосфера, за която допринася многообразието от растителни и животински видове.

Съвсем в началото на екопътеката пред теб ще се изправи няколкометрова скала, състояща се от две части. Скалата, която Крали Марко е разцепил…

Скалата, която Крали Марко е разцепил. Снимка: ToGood Photos
Скалата, която Крали Марко е разцепил. 

 

В началото ще имаш усещането, че навлизаш в друга реалност (но не се потапяй твърде надълбоко в нея, защото още първото липсващо мостче ще те върне обратно на земята!). На места тясната пътечка се превръща в част от обширни поляни. Там можеш да спреш на някоя пейка, да изпиеш по една бира с приятели в изградените беседки, дори да се възползваш от наличието на барбекю.

Екопътека Чернелка. Снимки: ToGood Photos
Екопътека Чернелка. 

 

Обикновено в пролетните месеци мостовете, които преминават над реката, липсват. Но с повече желание и чифт сандали можеш да обходиш цялата еко пътека. 

Има значение през кой сезон посещаваш екопътеката. Дори и да няма мостчета, не е никакво усилие да я прекосиш. Имай предвид обаче, че когато ние ходихме – в началото на лятото, тя не беше поддържана. Тревата и храсталаците на места се издигаха и над мен. Казвам всичко това не за да разубедя някой ентусиаст, а за да си наясно какво да очакваш. 

Ако не искаш да минеш по целия този път, можеш да вземеш едно одеяло със себе си, малко храна и прекараш деня си в едната част на екопътеката. Частта, която е наистина привлекателна.

Дори и да не намериш своето място под дебелите сенки между дърветата, поради големия брой хора, посещаващи мястото през почивните дни, има и друга алтернатива. Тя е крайбрежието на реката в самото село. Едно много красиво село! Всяко кътче тук разкрива нови полянки, нови хълмове, нови пътечки, проправящи си път през склоновете, обрасли с дървета.

Мястото, на което се настанихме, беше спокойно и тихо. Само следите от гумите на колите, многократно преминавали от тук, и къщите в далечината зад нас, напомняха човешко присъствие.

Екопътека Чернелка. Снимки: ToGood Photos
Екопътека Чернелка. 

 

Ако предпочиташ този вариант – чудесно! Няма да я има нито миризмата на скара, нито шумните разговори. Само ти, приятелите ти, маргаритките, и скалите, пазещи спомена от някогашното ниво на водата. 

 

 


Как се стига до екопътека Чернелка?

Екопътека Чернелка се намира в близост до Плевен, а началото си води от село Горталово. Можете да стигнете с автомобил до селото. 

Ние се придвижваме с крайградски транспорт. Автобуси от Плевен и Горталово и Картожабене има. Самата екопътека свързва двете села, така че не е нужно да се връщате обратно, ако решите да я преминете. 


 

Чети още преживелици – последвай ме във Facebook.

Някои от фотографиите в блога са дело на PhotographerMahmudov.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *