Защо да изберa палатка пред хотел

Или защо да замениш стените със свобода

Никога ли не ти е е искало да избягаш от шума около себе си? От тълпите, музиката, от затвора на ежедневието. Не говоря да смениш едни стени с други, а да замениш ограниченията със свобода.

Искало ти се е? Направи го. Замини където и да е. Нямаш нужда от резервация. Когато на мен ми се прииска, само взимам палатката. Ето защо аз избирам нощувката на палатка пред тази в хотел:

Заради изживяването

Обичам усещането за свобода. Ако искам да спя в меко и удобно легло, ще си остана у дома. Да легнеш на земята е част от цялостното изживяване, и част от доближаването до себе си. Кара те да излезеш от ограниченията си и да навлезеш в един друг свят – на провокацията. Вади те от ежедневието и те поставя в условия, които са далечни от твоя делник.

Няколко дни на палатка, особено в планината, ти помагат да разбереш, че всичко зависи от теб. Няма условия, които да те подкрепят. Няма чешма, няма покрив в близост. Знаеш, че трябва да се справиш сам. Но най-интересно е, че когато силите ти свършат, и ти не успяваш да се справиш, винаги има някой, който ще ти помогне. Така се свързваш с хората и преоткриваш човещината у другите. Преди тях обаче си ти. Опознаваш собствения си предел. 

 

Научаваш се, че трябва да разчиташ на себе си. И тогава разбираш, че никога не си сам.
Научаваш се, че трябва да разчиташ на себе си. И тогава разбираш, че никога не си сам. Снимка: ToGood Photos

Заради близостта с природата

Нощувките на палатка за мен са мост към миналото. Силна връзка с природата. Бетонът ни отчуждава от нашата истинска същност, от нас самите. Неслучайно природата е символ на хармонията. Стресът там е различен. Породен е от стремежа да не прекрачваш границата, която пази собствения ти живот. Няма го напрежението от ежедневието, сроковете, тълпите…

Обичам всеки звук на природата и мълчанието ѝ. Обичам всяка буря, която не ме оставя да мигна от страх палатката ми да не се напълни с вода. И от страх от шума на гръмотевиците, които раздират небето. Обичам барабаненето на капките върху палатката и буботенето на вятъра. Харесва ми да гледам безкрайната планинска шир, която е около, под и над мен. Обичам минзухарите, езерата, тесните пътечки по планините и широките сенки по плажа. Всичко е истинско, автентично, интересно, живо и динамично. Но от онази динамика, която те провокира, а не която те затормозява.

Нощувката на палатка ти дава близост с природата. Снимка: ToGood Photos

 

Заради нощувката под хиляди звезди

Да погледнеш нагоре, преди да легнеш, и да имаш чувството, че цялото небе ще се стовари върху теб, натежало от хилядите звезди, пръснати по него. Черно. И само една бяла ивица се разлива по него. В тези моменти аз си мисля за себе си. Осъзнавам, че съм една съвсем мъничка прашинка на фона на величественото цяло. И все пак – съвършена прашинка. Защото самата природа е такава.

Това са моите три основни причини.

Да избереш палатка пред хотел означава да избереш да нощуваш под хиляди звезди… но да не забравяме и огъня! Снимка: ToGood Photos

 

Прочети и разказа за първото ми лято на палатка – Лято през октомври

Ето още няколко причини, ако моите три не са ти достатъчни:
  • Безплатно е.
  • Храната е по твой вкус – а лукът на жар е фантастичен.
  • Няма натоварени сезони.
  • Има съседи, ако ти поискаш да има.
  • Сам си избираш местоположението.
  • Вечер си лягаш с щурците и се събуждаш от песента на птиците.
  • Гледката сутрин винаги е уааааау. И всеки ден може да е различна.

 

А ти не би ли искал да изживееш всичко това?

 

Чети и други мои преживелицихаресай страницата ми във Фейсбук.

Виж още фотографии от ToGood Photos.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *