Камчия – малък рай за бунгала и палатки на морето

Или къде да прекараш няколко спокойни дни на къмпинг в гората 

Камчия е идеално място за теб, ако искаш хем да си на море сред природата – разбирай в гората, хем да почиваш в регламентиран къмпинг – със санитарен възел и ток. Няма голяма шумотевица, слабо затроено е. Основно намираш бунгала, каравани и тук-там по някоя разпъната палатка. 

От пътеписа научаваш:

 

Моята Камчия
Беше едно лято, август, когато за пръв път попаднахме в Камчия. Не беше случайно, напротив. Това място отговаряше на всичките ни критерии, поне по информацията, с която се бях сдобила.
Оттогава всяка година се връщаме. Понякога само минаваме, а друг път – оставаме. За по няколко дни и за по няколко изгрева. Спим на палатка, но бунгалата преобладават. Плени ме гората. Заради нея идваме, и заради спокойствието.

 

Любов. 

На път за Камчия

Една нощ хванахме влака за морската столица, а в късния следобед се отправихме към Камчия. Бусчето ни спря на голямо шосе. Почти в нищото. Само СОК Камчия беше в близост. Тръгнахме. Комплексът остана зад нас, а шосето се стесняваше и навлизаше в гъста гора. Не знаехме нито къде ще нощуваме, нито къде отиваме. 

Започнаха да изникват бунгала – стари, със счупени прозорци. А малко по-надолу и обитаеми – с накацали по верандата пъстри плажни кърпи. Тогава си помислих “Моето местенци е това!“. Така се и оказа. Море и зеленина – бяхме в по-малко населената част на курорта. 

 

Бунгала и пак бунгала

Камчия се намира в гориста местност. Няма къщи (в близост до повечето къмпинги), има едва няколко хотела и къщи за гости (далеч от нас), няма жилищни кооперации. Само обособени къмпинги – всеизвестните Рай и Романтика, както и други, по-малко популярни, но все със свой собствен характер. А характерът бунгалата го издават – някои са по-луксозни, други – по-обикновени. Дървени, тухлени, със скосени покриви. Всякакви. Повечето от тях – завещание от соц-а.

 

 

Къмпинг Нептун

Не само че открихме едно райско (според моите представи) място, но и се настанихме в прохладен и сенчест къмпинг – Нептун. Разпънахме палатката под дърветата. 
Сутрин се събуждах от песента на птиците, а не от сауната, в която се е превърнала палатката ми. Пиех кафе или под дебелата сянка на дърветата, или на масата в началото на къмпинга. Включвах лаптопа в мрежата. Работех. Сред природата, до морето.
Камчия е предпочитана от семейства с малки деца. В Нептун всяка година идват едни и същи семейства – някои с каравани, други – отсядат в бунгала. Обстановката е по-скоро приятелска, много от семействата се познават, а децата винаги си имат компания. 

 

 

Природа и спокойствие

Самият бряг е на няколко минути пеша. Няма хотели, няма безброй заведения. Тук все още човек е сред природата, макар и да има повечето от удобствата на ежедневието.

В района, в който отсядаме ние, има 3 заведения. Едното от тях е с веранда, разположена над плажа. По парапета са наредени саксии с червени цветя. Красиво е вечер. Романтично. Ти, морето и луната, отражението на която се разлива във водата и сякаш вълните го грабват и го понасят нанякъде. 

Пусто е след залез слънце по плажа. Само звездите гледат. Всичко е черно – и небето, и морето. Единствено белият Млечен път се откроява. И разкрива мъничка част от съвършенството на Вселената. 

 

 
Разходка с лодка

Ако искаш да си подариш едно по-интересно изживяване, можеш да тръгнеш пеш към устието на река Камчия. Не е далеч. Следвай я. Скоро ще стигнеш до централната на комплекса.
Там можеш да поплаваш с лодка по реката, докато се любуваш на гъстите лонгозки гори по крайбрежието ѝ. 

 

 
Цени за палатка в къмпингите в Камчия

Предвид факта, че съм срещала цени за 4-местна палатка от 40 лв. (нелепо за мен, все пак ще спя в собствената си палатка на земята), е важно да напиша ориентировъчни цени:

  • В Нептун цената на нощувка (без значение от големината на палатката) е около 12 лв. Цената е за палатка, а не за човек. Допълнително можеш да се информираш от Фейсбук страницата на къмпинга. 
  • Не помня каква е цената на нощувка в Рай, но е сходна. Не предпочитаме този къмпинг, защото всички палатки са разпънати под слънцето, почти до брега. За мен това не може да е пълноценна почивка. Но ако ти нямаш нищо против, мисля, че Рай осигурява достатъчно удобства. 

Много хора идват тук с каравани или наемат бунгала предимно. Направило ми е впечатление, че палатки в другите къмпинги няма. Възможно е желаещите за подобна нощувка да са по-малко и това да е причината. Така че, ако си харесаш местенце там, свъжи се със стопаните и ги попитай. 

 

Преди да тръгнеш към Камчия, прочети птеписите за Крапец и Иракли. Може пък и тях да включиш в пътешествието си. 

А ако още не си решил категорично палатка или хотел – виж защо си заслужава да си подариш няколко дни на палатка.

Провизии
В курорта има всичко, от което се нуждаеш. През деня хора от близките села идват и продават продукцията си. Един от магазините работи до полунощ. Тук можеш да изпиеш и някоя бира, както и кафе на сутринта. Има и денонощен магазин, от който можеш да си купиш всичко – от вода, до четка за зъби. 
Освен това не липсват заведения, в които можеш да хапнеш нещо вкусно.

 

 


Как се стига до Камчия

С междуградски транспорт: Има два пъти дневно автобус от Варна за Камчия. Разстоянието е около 25 км. Можеш да хванеш и автобус за Бургас и да слезеш на разклона за Камчия. Тогава трябва да повървиш пеша поне 30 – 40 минути. Директните автобуси са сутрин около 8.00 часа и следобед около 16.00 часа.


Кратка информация
  • Биосферен резерват Камчия е създаден в средата на миналия век с цел да запази лонгозките гори, разположени по долното течение на едноименната река. Горите се характеризират с вековни широколистни дървета и вечнозелени лиани.
  • В лонгозката гора се срещат около 40 вида дървета, 26 вида бозайници и 258 вида птици. Около 1/5 от птиците присъстват в Червената книга на България.
  • Лонгозките гори са рядко срещани в умерените ширини. В България обаче такива гори има около устията на няколко реки: Ропотамо, Велека, Батова и Камчия.
 

Чети още преживелици – последвай ме във Facebook.

Някои от фотографиите в блога са дело на PhotographerMahmudov.

 

Сподели ми кои са подходящите за къмпингуване плажове, които ти посещаваш по морето.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *