Село Крапец и къмпинг, кацнал на брега на морето

Къмпинг Крапец

Или къде да почиваш на море с палатка тази година

Пътеписът ти е полезен, ако морето те привлича с природата и спокойствието си. Ако търсиш малко селце, спотаило се далеч от глъчката и шумотевицата. Или къмпинг – регламентиран или не (по твой избор е в случая).

От мен научаваш:

Крапец

Крапец – село, кацнало почти до границата с Румъния и на ръба на морето. В съвсем горния край на Северното Черноморие. Тихо и спокойно е. Няколко сергии, един-два ресторанта и старо кметство. Разбрира се, къщите за гости приветливо те подканят да наминеш и поостанеш, но мнозинството предпочита плажа. По-точно – къмпинга на брега на морето.

Плажът е на не повече от 2 километра от селото. Вървиш по тесен асфалтов път, няма пътечки по разни странични полета, както е към Иракли. По пътя освен множеството автомобили с румънска регистрация правят впечатление и стадата по полянките.

 

Къмпинг Крапец

За около 20 минути пеша стигаш до плажа от центъра на селото. Над него е гората, в сенките на която има разпънати стотици палатки. Ако поемеш в дясно на пътя, можеш спокойно да паркираш караваната си сред множеството други, намиращи се там.

На плажа има свободна зона за бивакуване, която условно наричам къмпинг, както и обособен, стопанисван такъв – нарича се Крапец. Бунгала изглеждат в добро състояние, има санитарни възли, мястото е електрифицирано. Спокойно можеш да разпънеш палатката или караваната си. Някога тук е бил създден и къмпинг Карвуна, нефункциониращ към момента.

Зоната за бивакуване не се стопанисва от никого. На хората е и само те са отговорни за състоянието, в което ще я оставят за следващата година. И съм останала с впечатлението, че се справят доста добре с тази задача. Няма удобства, ток, санитарни помещения. Плажната ивица е няколко километра, достига до Дуранкулак. Можеш да разпънеш палатката си където поискаш. Вероятно хубавите кътчета ще са заети, наистина има доста къмпингуващи, но пък място в гората винаги ще си намериш. Ние избрахме да почиваме между дърветата, макар че и по плажа не липсваха палатки.

 

 

Бар Изгрев

Готино място, в което приятелят ми прекарваше часове наред, докато аз се изтягах под нежния поглед на слънцето. Обичам тъмния загар, обичам и топлината да пъпли по кожата ми. Барът обаче е глътка свежест сред безкрайното синьо и многото топло. Тук можеш да се излежаваш блажено в някой хамак, докато потъваш бавно в заобикалящата те атмосфера, под звуците на хубава музика.

 

 

Плаж Карвуна

Плажът е див, макар че на моменти е доста населен. Общата му дължина надвишава 5 км, а самият той попада в границите на Натура 2000. Пясъкът е чудесен – фин, златен и мек.

Красиво е тук, защото има природа. Съхранена е все още. Няма хотели по брега. Плажът е твой – от началото до края. Обичам романтиката вечер – под звездите. Разходка по брега на плажа. Може би, ако имах по-често възможността да го правя, нямаше да искам да уловя този момент завинаги. И нямаше да го превръщам в ритуал. Е, имам само няколко дни в годината. И искам да опитам от всяка баналност отново и отново.

 
До Дуранкулашкото езеро

Пеша можеш да стигнеш до Дуранкулашкото езеро – една от най-значимите влажни зони в страната. Дом е на множество растения, някои от които – ендемични за Балканите. Зоната е разположена на миграционния път Via Pontica – тук почиват и се хранят множество прелетни птици. Споделям всичко това, защото колкото по-информирани сме, толкова по-внимателни сме в действията си. Или с други думи – няма да съсипваме така поголовно всичко.

Ако не си намерил подходящ плаж, прочети още:

 
Какво е важно да знаеш
  • Няма действащ лекар в селото, нито аптека. При нужда можеш да повикаш специалист – координати ще получиш от регламентирания къмпинг, естествено заплащаш такса. Така че бъди отговорен към себе си и предвиди факта, че можеш да вдигнеш температура например 🙂
  • Ходили сме две поредни години на Крапец. И двете лета имаше много комари. Едната вечер буквално не успяхме да хапнем пред палатката приготвената преди това вечеря. През останалите вечери ситуацията беше по-поносима.

Нощувка в Крапец

Ако дойдеш тук за няколко дни, можеш още да:

  • отседеш в къща за гости в селото;
  • наемеш бунгало в къмпинг Крапец;
  • разпънеш палатката си пак там.

Как да стигнеш до Крапец

Ако пътуваш с автобус/влак, стигаш до Варна или Добрич и оттам до Шабла. От Шабла до Крапец 2 пъти дневно има маршрутка – сутрин и вечер.

 

Чети още преживелици – последвай ме във Facebook.

Някои от фотографиите в блога са дело на PhotographerMahmudov.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *