Три леки екопътеки до София, подходящи за бременни

Спомням си как в началото на бременността си четях разказ на една жена в bg-mamma, която споделяше как изкачила Мусала в осми месец. Казах си „Ехаа, искам и аз така“. Да, не Мусала ми е бил цел, но страшно много ми се искаше да не се разделям с възможността си да ходя насам-натам из България. Е, не стана така. Още от самото начало изкачванията ме караха да се чувствам зле, затова и ги прекратих. Стремежът ми през всичките тези месеци е бил да се движа активно ежедневно, но за съжаление само по равен терен.

Но аз обичам да съм сред природата и нямаше как да напъхам себе си само в пределите на парка. Пък и не беше нужно. Така че ти споделям своте три идеи за разходки сред природата, подходящи за бременни.

Алея Галунка – между Бистрица и Железница

Алея Галунка е много приятна пътека, която се намира съвсем близо до София и свързва селата Железница и Бистрица. Спокойна, лежерна, ненатоварваща. Зарежда те с енергията на гората, през която те превежда. По-голямата част от нея е под сенките на дърветата, рядко попадаш на открито под жарките лъчи на слънцето.  

Важно е да знаеш, че в топлите летни уикенди е предпочитана от множество столичани, така че се подготви да се разминеш с много хора по тясната пътечка.

По пътеката можеш да поемеш както от Железница, така и от Бистрица, като тръгвайки от Бистрица без автомобил, трябва да имаш предвид факта, че изкачването през селото ти отнема може би около 30 минути. А изминаването на цялата пътека е около час и половина. Повече за нея прочети в пътеписа.

 

 

Пътека на здравето – екопътеката в Банкя

Пътеката на здравето е едно много красиво място, особено през есента. Хубаво е да дойдеш рано сутринта, за да избегнеш множеството. Денивелацията тук също е съвсем малка, а самата екопътека е кръгова. Много е красиво през есента. Много. Листата на дърветата са жълто-оранжево-червени. Ти само ги следваш и потъваш в тази пъстра феерия. По-голямата част на екопътеката минава през гората, така че можеш да се наслаждаваш на този природен разкош колкото си искаш. Или поне докато не дойде краят на пътеката, не се озовеш над нещо като вилна зона и не поемеш по асфалта. За разходката по цялата екопътека можеш да прочетеш в пътеписа в блога ми.

Мисля, че когато и да решиш да дойдеш тук, ще е правилно. Посещавала съм я във всички сезони, защото е близо до София и е доста подходяща за разходка, когато не разполагаш с време, за да отидеш по-далеч. Винаги е красиво.

 

 

Екопътека Бели Искър до Самоков

Тази екопътека е малко по-далеч от София – на около 60 км. По-красива е (това е лично мнение), защото е в подножието на Рила, а за мен Рила е Величие.

Екопътеката се намира в близост до Самоков, а за да стигнеш до нея поемаш по пътя за Говедарци. Скътана в подножието на планината и се вие около едноименната река. Осем дървени моста, под които се пени буйната рилска река, обширна гора и магията на планината – това е екопътеката. Лежерна е, със съвсем малка денивилация, а изминаването ѝ е около 3 часа. Предлага ти една зареждаща разходка, която насища белите ти дробове с чист въздух, погледа ти с красота и съзнанието ти с усещане за безкрайност. Пътеката е кръгова, но съвсем спокойно можеш да се върнеш отново през гората, в противен случай излизаш на асфалта, а това обезсмисля малко или много (поне за мен) всичко. Очаквай скоро пътепис и за нея.

 

 

Чети и други мои преживелици – харесай страницата ми във Фейсбук 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *