Маршрути из Витоша: Пътека от Железница до Бистрица – алея „Галунка“

Не всички знаят името на тази екопътека. С когото и да съм говорила за нея, е „от Железница до Бистрица“. Когато я изминах, разбрах и защо не е в обратен ред.

Алея „Галунка“ е съвсем лежерна, ненатоварваща и дори равна. Нямам представа каква е денивелацията, но там изкачвания няма, освен шосето в Бистрица. Именно затова и тя попада в класацията ми за екопътеки около София, подходящи за бременни. Напомня ми на разходка в Северен парк, но е с малко повече дръвчета.

 

 

Тръгнахме от Бистрица

Хванахме автобуса, слязохме в центъра на селото и поехме по улицата, която е право срещу спирката. Според Google Maps името ѝ е Стефан Стамболов. Това е един от вариантите. Изкачване е, пътят е само нагоре, но не е страшно. В един момент се разделя на две – поемаш по левия. Можеш да стигнеш и с автомобил, далеч няма си единствен.

Отне ни около 30-40 минути да стигнем до гората. Пътечките отново се разделят, пак поемаме на ляво, по основната. Другата пътека се отклонява нагоре. Маркирана е, доколото съм наясно води към Симеоново.

Преди самото начало на екопътеката има изграден кът за отдих с беседки, а табелката за нея ясно се вижда. Продължаваш все направо и си там.

 

 

Както е в началото, така е и в самия край. Спокойно. Тихо и хармонично, ако си късметлия и няма много други хора, които са решили да я изминат в този ден. Ако е летен уикенд – бъди сигурен, че ще има.

Пътечката е съвсем тясна и често се налага да се разминаваш с разни хора, затова наистина мисля, че посещението ѝ в делничен ден може да бъде много по-приятно. Но и през уикенда си заслужава. Просто е глътка свеж въздух, макар и с тълпите (не преувеличавам). Ако не бързаш, а само се наслаждаваш на природата около себе си, изминаваш я за не повече от час и половина-два, включително и пътят от Бистрица.

 

 

Алеята се вие в гората, а в случай че ти се прииска да поседнеш, за да се полюбуваш на природата, има не една и не две пейки, разположени в сенките на дърветата. Според мен тези беседки са много повече повод за приятни разговори с хубава компания отколкото средство за отмяряне – просто няма от какво да си почиваш.

 

 

И като споменах енергия, оглеждай се за вековният дъб, който се намира тук. Табелката ще ти подскаже къде се намира.

До Железница

Табелки има, те ще те упътят до Железница. Излизаш на спирка Чешмата. Там и трябва да слезаш, ако решиш да поемеш в обратната посока.

Ние избрахме тази екопътека защото бях бременна и нямах възможност да измина нещо по-сериозно. Истината обаче е, че от Железница има чудесни маршрути, които можеш да предпочетеш. Много по-енергизиращи, зареждащи и дори уморителни. Такъв е Железница – хижа Алеко (особено, ако е през Черни връх). Повече за този маршрут можеш да прочетеш скоро в блога ми.

Виж и други пътеки из Витоша.

 


Как се стига с междуградски транпорт

С автобуси с номера: 68, 69, 70, 98, 314 – до Бистрица или с 69 и 98 до Железница.

Можеш да стигнеш и с автомобил до началото на екопътеката.

 

Чети още преживелици – последвай ме във Facebook.

Някои от фотографиите в блога са дело на PhotographerMahmudov.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *