Широка лъка – разходка във времето

Да попаднеш в Широка лъка си е като да направиш крачка назад – в миналото.

Пътуваш от Девин. Клатушкаш се по плавните завои и гледаш света. Зелено, сенчесто и прохладно. Виждаш, че всичко живее в своя собствен ритъм и без теб. И изведнъж, неусетно, попадаш в сърцевината на малко селце, а от двете ти страни се издигат големи бели къщи сякаш стъпили една върху друга. Накацали са по хълмовете и по протежението на селото.

На Широка лъка.

 

Бяхме с бебчо и нямахме много време да останем тук, но и нямаше как да не се потопим в атмосферата. А тя се усеща най-вече, когато надникнеш във все още живите селски дворове и видиш как през юли хората цепят дърва, за да са готови за зимата.
Когато се разходиш по тесните планински улички и обърнеш внимание на стотиците малки червени цветчета, които кокетно красят дворовете. Но всъщност правят много повече – говорят ни за живот.
Когато се разходиш измежду старите къщи – поддържани или реставрирани. Приветливо те канят да отседнеш в селото, защото много от жителите му именно в това намират своето препитание. Разгледай ги и избери своята къща за гости.

 

Да, тук виждаш автентични родопски къщи и това никак не е изненадващо, защото самото село е обявено за архитектурен и фолклорен резерват.
Бяхме там в неделен ден. Посрещна ни звучене на гайда – то ни и изпрати. И никак не е изненадващо, че този запис се носи по центъра на Широка лъка. Защото именно това е домът на родопската народна музика и на каба гайдата. Ето защо не е случайно, че точно тук се намира и

Националното училище за фолклорни изкуства.

Че къде другаде да учиш български фолклор?!

Училището е пазител на нашите си традиции. Тук те са живи и истински. Не са само ехо от миналото, което се възражда предимно по празници и фестивали.

Представяш ли си го? Попадаш в едно малко селце, невероятно красиво, в сърцето на необятните Родопи. И когато затечеш във вените му, виждаш красиви момичета с национални носии, които пеят или играя хора. И някъде в Родопа звучи каба гайдата, която събужда корена ти и кара тялото ти да настръхне.

Магия е…

 

Какво още да видиш в Широка лъка?

Етнографски музей „Згуровски конак“. Той не простo ти разкрива родопската къща от едно време, но те въвежда в бита на местните. Виждаш как е изглеждал домът им, как са се обличали, какви предмети са ползвали.

Църквата „Успение Богородично“. Църквата е строена само за 38 дни, а в градежа ѝ участвали и българи, и мохамедани (поне така твърдят източниците). Когато българите започнали строежа, мюсюлманите се противопоставили. Царски ферман обаче наредил не мохамеданите не само да не пречат, а и да се включат в градежа. Интересно е, че камъните за нея се носели от местността Рупски камък – на 2 км от нароченото място, а хората си ги подавали от ръка на ръка. Църквата е построена през 1834 г. и се е съхранила напълно здрава и до днес.

 

Красиво е тук. Обширни хълмове – и просторни къщи, сгушени в подножието им. Подредени като върволица по бреговете на лъкатушещата река Широколъшка.

 

В случай че само минаваш оттук и си решил да отседнеш в района на Девин – хвърли едно око на село Лясково. Може би ще ти хареса. 

 

Събития в Широка лъка

А ако имаш възможност, ела и в първата неделя на месец март – за Песпонеделник. Тогава кукери обикалят селото под съпровода на стотици чамове, за да гонят злото и за да приветстват новия живот. Кукерски фестивал се провежда и в Перник – Сурва. Посещавала съм го и съм писала за него – прочети, ще ти е интересно.

 

Чети и други мои преживелици – харесай страницата ми във Фейсбук.

 

Similar Posts

2 thoughts on “Широка лъка – разходка във времето
  1. Ден 1 Среща на групата 10:30 ч. в Смолян автогарата. Бърза врътка до началото на пътеката. Преминаване през Каньона на водопадите или познати у местните като Сосковчето. Есента ще е обагрила всичко, а бавната вода из многобройните скокове ще придаде още по-мистичен вид на общата картина. Преминаване по кръговия маршрут с достатъчно време за спиране, съзерцаване и снимки. Ще обядваме в едно хубаво ресторантче, рибка? По път за Широка лъка ще спрем да посетим и известните Смолянски езера. Пристигане в Широка лъка и е време за кратка разходка из калдаръмените улици на архитектурното селце. Ако имаме късмет ще посетим черквата Успение на пресвета Богородица, построена само за 38 денонощия. Настаняването е в уютна къща за гости, а вечерята ще хапнем в добро заведение или пък ако решим вечеря край огнището.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *