От Боровец до хижа Чакър войвода – лек еднодневен маршрут

Ако имаш един свободен ден и търсиш едноневен маршрут под сенките на иглолистните гори, идеята да тръгнеш от Боровец до хижа Чакър войвода е добра. Ние нощувахме за пръв път на палатка със сина ни в района на Самоков, така че този трип беше един от логичните. 

Пътеката до хижата е изцяло горска, което я прави прохладна дори и през лятото. Приятна е, денивелацията не е голяма. Това е един от леките маршрути от Боровец. Преминава през двореца Ситняково, а с умерено темпо си до хижата за около 2:30 часа. 

Набързо споменавам, че можеш да се качиш с лифт донякъде, това ще ти спести около половината от времето. 

От к.к. Боровец към х. Чакър войвода

От курорта хващаш пътеката, която се извива над хотел Олимп и пресича ски пистите. Намира се в долната част на ситняковския лифт, а табела указва пътя за хотела. Изкачваш се и пред теб се разкрива една от малкото панорами по пътя – към Боровец и Витоша.

 

Вървиш през гората, пътеката е маркирана, не липсват и табели, така че няма как да се объркаш. Сравнително спокойно е. Още след първите завои виждаш в ляво на себе си чешма. Водата тече едваааа-едваааа и ти е нужно доста търпение, за да налееш бутилката си.

Дворец Ситняково

След малко повече от час изкачване под сенките на дърветата достигаш до двореца Ситняково, обозначен по табелите като хижа. Състои се от няколко внушителни сгради, които са необитаеми към днешна дата. В миналото е бил зимна ловна вила на цар Фердинанд. В момента е държавна собственост. Чешмата, която цар Симеон е изградил за царица Йоана, не функционира.

 

Единственото поточе, от което можеш да си налееш вода е на около 15 минути след Ситняково по посока хижата. 

 

Хижа Чакър войвода

Бяхме с малко дете, което спеше в раницата и не влязох в хижата. Исках да съм по-встрани от шума, а гости не липсваха. Затова споделям записките си от предходното посещение, преди около 3 години:

 

„Хапнахме отвън. Беше вкусно. Хижарката – мила жена, която ми обясни, че обикновено не работят през зимата. Опция за нощувка обаче съществува. Лятото пък имат много гости. Независимо кога плануваш да нощуваш там, звънни предварително.

Докато си говорехме, имах възможността да разгледам и библиотеката. Вече не помня заглавията, но много ме заинтригуваха, почти всичките. Със сигурност си заслужава да прекарам една вечер тук, само за да си обогатя списъка. Впечатли ме. Личи си, че книгите са подбрани грижливо, а не просто нахвърляни една до друга“.

Е, все още не съм нощувала в хижата. Ако обаче ти обмисляш да го направиш, в този текст ще намериш доста полезна информация. 

Възможно е да решиш да продължиш разходката си към друга хижа, но ние трябваше да се върнем по обратния път.

 

Синът ми протестираше на идване, когато прекъсвах играта му в локвите, за да продължим, но на връщане нямаше нищо против да бъде носен в самара.

Чакаше ни още толкова път през прохладната гора. А в нея винаги усещам, че съм едно с природата. На мен ми отнема няколко часа, за да презаредя батериите. На други – по няколко дни.

А на теб?

 

Денят преди разходката до хижата беше не по-малко приятен за мен. За него и нощувката на палатка с малко дете разказвам в този текст.  Можеш да видиш още и секцията в блога – С палатка под звездите.

 

 

Чети още преживелици – последвай ме във Facebook.

Някои от фотографиите в блога са дело на PhotographerMahmudov.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *