Пътуване

Едно приказно място: Екопътека Искър – Панега

Искате ли да попътувате? Да се поразходите из едно красиво местенце, в близост до Луковит?

Екопътека Искър – Панега.

Цялата е обрасла в малки храсталаци и огромни дървета. Големи скали се издигат от двете ѝ страни, а между тях – зелена река – тъмно зелена, наситена, сякаш оцветявана с пастели. Това е река Златна Панега. А мястото е толкова диво, че около вас пърхат рояци водни кончета – зелени, лилави, шарени – крилцата им проблясват под лъчите на слънцето. И оживяват потъналата в покой местност.

Върнете се сега назад в спомените си. Спомнете си черните пътища на селата и онези малки пеперуди, които все танцуваха около локвите. Тук те са навсякъде. Сини, бели, кафяви, с разни оттенъци и цветове…

rrr

Поразходете се, подивете се на това красиво местенце и се приближете до онова малко езерце – маслено зелено. Погледнете нагоре – над него има скала, която се оглежда в него и сякаш потъва дълбоко навътре. Тази скала е опорната точка на дървен мост, изграден по дължината на магическата Златна Панега.

Качете се по моста. Дървен е, но е стабилен. Погледнете надолу и ще видите как реката сякаш едва-едва пълзи под вас. А всичко останало, с изключение на водните кончета и пеперудите, е застинало в едно статично положение от векове. Когато и да дойдете отново, всичко ще е точно такова, каквото сте го оставили…

eee

 

Прочетете и моите впечатления за Лещен и Ковачевица в материала: По следите на вятъра: Лещен и Ковачевица – селата от миналото

 

Направете няколко крачки по моста. Вдишайте. И ще усетите магията на това място. Магията и хармонията. Тук го няма забързания живот. Тук нищо не тича за никъде. Всичко спи. Постоянно. Завинаги.

И точно това усещане липсва в града…

Оглеждайте се за една малка пещера, която може да остане скрита от погледа ви. Съвсем тясна е, не може да се проникне на повече от няколко метра навътре, но е поредното интересно нещо, което можете да видите тук. 

Но за да не бъде всичко твърде диво, цялата екопътека са разположени беседки, а в края ѝ, разпръснати на една поляна, ще откриете няколко такива. Около тях – изградени барбекюта. Чудесно място за почивка сред природата. 

 

А ако живеете в София и се чудите къде в близост да прекарате един ден, посетете Пътека на здравето в Банкя. 


Как се стига?

С автомобил – от Плевен или София. Ако тръгвате от столицата, поемате по автомагистрала Хемус в посока Плевен. Преминавате през селата Златна Панега и Петревене. Един-два километра преди да влезете в Луковит, ще видите от лявата си страна паркинг. Там е и началото на екопътеката.

С междуградски транспорт – ние пътуваме предимно с влак, но до Луковит няма изградена железопътна линия. Влак минава през Карлуково – на около 10 км. от Луковит. Районът около Карлуково и пещера Проходна е част от геопарк Искър – Панега, но самата ж.п. гара е далеч от началото на екопътеката при Луковит. 

Можете да се придвижите и с влак от Плевен или от София до Луковит. След като слезете в Луковит, поемате по шосето за столицата. Паркингът се намира от дясно на вас, на не повече от километър след края на града. 


Кратка информация

Всъщност екопътека Искър – Панега съвсем не свършва при полянката с беседките. Тя е част от геопарк Искър – Панега, който обхваща района около Луковит и този около Карлуково. Екопътеката достига до пещера Проходна. Ние не изминахме целия маршрут, защото не бяхме подготвени за него. Хора, които са го изминавали, споделят, че маркировката не е добра, а пътеката се поддържа само до мястото, до което стигнахме ние.

Цялата екопътека е съвсем равна, така че е подходяща за семейна разходка дори и с малки деца.

Река Златна Панега, около която се вие и самата екопътека извира от един от големите карстови извори у нас – Глава Панега. Той извира в близост до село Златна Панега. 

Екопътека Искър – Панега няма работно време. 

 

За още снимки от България – последвайте страницата: ToGood Photos

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *