Екопътеки,  Пътуване

Екопътека Чернелка – каньонът между Горталово и Къртожабене

Съвсем близо до Плевен – на около 12 км – се намира една малка река, наречена Чернелка.

Сгушена между високи скални образувания, Чернелка кротко пълзи ту между тях, ту под тях, ту се изгубва от пътя им и се озовава в средата на някоя ливада. По поречието ѝ от едната страна съвсем естествено се е образувало малко красиво селце, наречено Горталово. От него води началото си екопътектата, която носи името на самата река.

Живописната местност свързва две села едно с друго – Горталово с Къртожабене. От която и страна да решите да направите своето пътешествие, със сигурност ще бъдете потопени в една невероятна атмосфера, за която допринася многообразието от растителни и животински видове.

Съвсем в началото на екопътеката пред вас ще се изправи няколкометрова скала, разцепена на две. Скалата, която Крали Марко е разцепил…

ch

В началото ще имате усещането, че навлизате в друга реалност (но не се потапяйте твърде надълбоко в нея, защото още първото липсващо мостче ще ви върне обратно на земята!). На места тясната пътечка се превръща в част от обширни поляни. Там можете да спрете на някоя пейка, да изпиете по една бира с приятели в изградените беседки, дори да се възползвате от наличието на барбекю.

ch1

Обикновено в пролетните месеци мостовете, които преминават над реката, липсват. Но с повече желание и чифт сандали можете да обходите цялата еко пътека. 

Има значение през кой сезон посещавате екопътека Чернелка. Дори и да няма мостчета, не е никакво усилие да я прекосите. Имайте предвид обаче, че когато ние ходихме – в началото на лятото, тя не беше поддържана. Тревата и храсталаците на места се издигаха и над мен. Казвам всичко това не за да разубедя някой ентусиаст, а за да сте наясно какво да очаквате. 

Ако не искате да минавате по целия този път, можете да вземете едно одеяло със себе си, малко храна и прекарайте деня си в едната част на екопътеката. Частта, която е наистина привлекателна.

Дори и да не намерите своето място под дебелите сенки между дърветата, поради големия брой хора, посещаващи мястото през почивните дни, има и друга алтернатива.

Тя е крайбрежието на реката в самото село. Едно много красиво село! Всяко кътче тук разкрива нови полянки, нови хълмове, нови пътечки, проправящи си път през склоновете, обрасли с дървета.

Мястото, на което се настанихме, беше спокойно и тихо. Само следите от гумите на колите, многократно преминавали от тук, и къщите в далечината зад нас, напомняха човешко присъствие.

ch2

Ако предпочетете този вариант, трябва да знаете, че няма да я има нито миризмата на скара, нито шумните разговори. Само вие, маргаритките, и скалите, пазещи спомена от някогашното ниво на водата. Всъщност, ако сте по-близо до къщурките, може да си намерите и интересна компания – пасящо магаре; кокошки, въргалящи се в пепелта или дядо, преминаващ със стадо овчици. Но това не е нещо притеснително. Това е животът на село.


Как да стигнете?

Екопътека Чернелка се намира в близост до Плевен, а началото си води от село Горталово. Можете да стигнете с автомобил до селото. 

Ние се придвижваме с крайградски транспорт. Автобуси от Плевен и Горталово и Картожабене има. Самата екопътека свързва двете села, така че не е нужно да се връщате обратно, ако решите да я преминете. 


Снимки: ToGood Photos

Можете да прочетете и за впечатленията ми от Лещен и Ковачевица в материала: По следите на вятъра: Лещен и Ковачевица – селата от миналото

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *