Екопътеки около София: Пътека на здравето в Банкя

Или къде да прекараш един приятен ден в близост до София сред природата

Пътека на здравето – екопътека в Банкя

“По-близо до града – по-добре” – мислех си в тази студена зимна сутрин. Направих кафе и разгледах забележителностите около София. Исках нещо на една ръка разстояние, без много сняг, без силен вятър и без големи изкачвания. И не след дълго Пътеката на здравето в Банкя се превърна в нашия план.

 

Пътека на здравето Банкя. Снимки: Turgut's Photos
Пътека на здравето Банкя. Снимки: ToGood Photos

 

Денивелацията не е повече от 200 метра, а самата пътека се минава за около 2 часа и половина – в зависимост от темпото на всеки. Началото на пътеката е в гората и се движиш известно време през нея. Има табели, няма начин да се изгубиш. 

Въпреки че навсякъде пътечките се преплитат, има една основна, която, ако следваш, ще идеш до вилната зона на Банкя. Минаваш покарй къщурките и стигаш до асвалтов път. Еко пътеката спира да е еко за мен, но тръгнала съм вече – продължавам. 

Идва ред на черен път – пуст и тесен, сред полето. И на красивата панорама: Стара планина, Люлин планина и Витоша. Продължаваме направо и стигаме до един друг край на същата гора, в началото на който имаше няколко полу-изградени постройки. 

Пътека на здравето Банкя. Снимки: Turgut's Photos
Пътека на здравето Банкя. Снимки: ToGood Photos

 

Подминахме ги и продължихме след тях. Походихме още малко и се озовахме в началото на екопътеката. Може би не сме я обходили цялата, тъй като никъде не видяхме храма Св. Кирик и Юлита, но това беше нашата разходка. Твоята може да е по-иначе, ако хванеш някоя друга отбивка.

Галерията е достатъчно детайлна, за да разбереш откъде сме минали. Надявам се да ти е полезна.

Съветвам те да дойдеш, когато е по-студено. Лястото тази пътека изобилства от народ, но зимата е по-пусто, по-спокойно и по-тихо. Особено в студен ден. Така де, нали целта е да се насладим на природата.

 

 

Чети още преживелици – последвай ме във Facebook.

Някои от фотографиите в блога са дело на PhotographerMahmudov.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *