Екопътеки около София: Пътека на здравето в Банкя

Или къде да прекараш един приятен ден в близост до София сред природата

Пореден зимен ден. Студен и снежен. Денят, в който осъзнах, че колкото и да се обичате с един човек, не можете да прекарвате ден след ден заедно, затворени зад дебелите стени на панелите в  София, и да не ви дойде в повече. Студа си е студ, любовта си е любов, но за да усещам живота, имам нужда да съм някъде. На ново място – най-добре – сред природата. За мое щастие – и с двама ни е така.

 

Пътека на здравето – екопътека в Банкя

Това беше достатъчно, за да решим, че днес ще сме някъде. По-близо до града – по-добре. Събудих се, направих кафе и разгледах забележителностите около София. Исках нещо на една ръка разстояние, без много сняг, без силен вятър и без големи изкачвания. И не след дълго Пътеката на здравето в Банкя се превърна в нашата цел.

 

Пътека на здравето Банкя. Снимки: Turgut's Photos
Пътека на здравето Банкя. Снимки: ToGood Photos

 

Денивелацията не е повече от 200 метра, а самата пътека се минава за около 2 и половина часа – бавен ход. Умерен – не повече от 2 часа.

Предполагам, че през пролетта и лятото Пътеката на здравето е много красива. Може би животът пулсира отвсякъде. Чува се в гората от шумоленето на листата. Разпознава се в песента на птиците и тракането на кълвачите по стволовете. Пълзи по земята. Усеща се в полъха на вятъра.

Зимата обаче не е точно така. Всичко е тихо и заспало. Снежната покривка задушава и всяка малка тревичка, опитваща се да надигне глава. Добре, че са боровете, бръшляна и мъховете. Издигат се или се прокрадват като нещо живо измежду всичко сиво и изсъхнало и оцветяват гората в зелено.

Пътека на здравето Банкя. Снимки: Turgut's Photos
Пътека на здравето Банкя. Снимки: ToGood Photos

 

Въпреки това е красиво. Има го снега, а напоследък все по-рядко се вижда и все по-бързо изчезва. Шумолящата вода образува красиви ледени фигури, а малката горска пътечка се вие около гордо издигащите се дървета.

 

Прочети и  По следите на вятъра: Лещен и Ковачевица – селата от миналото

 

Маршрут

Както казах, екопътеката в Банкя е съвсем лека и следва една единствена пътечка. Нямаше как да се изгубим. Освен това е добре маркирана. В края на гората срещу нас започнаха да изникват една по една къщи. Може би това е вилна зона. Самата пътека продължава по сравнително тесен и много пуст път – сред поле. Пред нас се разкриваше една прекрасна панорама на Стара планина, Люлин планина и Витоша.

Пътеката на здравето продължаваше само направо. Отведе ни до един друг край на същата гора, в началото на който имаше няколко полу-изградени постройки. Преминахме покрай тях и попаднахме на две симпатични баби и един дядо. Упътиха ни. Замислих се за тях. Екопътеката беше не само покрита със сняг, но и с лед на места. Повечето хора на техните години не биха излезли и до магазина, а те смело бяха тръгнали на разходка в гората.

Пътека на здравето Банкя. Снимки: Turgut's Photos
Пътека на здравето Банкя. Снимки: ToGood Photos

 

Пътеката криволичеше между дърветата, но почти нямаше как да се заблудим. Снегът беше утъпкан. В края се озовахме под стъпалата, над които минахме в началото.

Може би не сме я обходили цялата, тъй като никъде не видяхме храма Св. Кирик и Юлита. В  края на пътеката имаше няколко разклонения, може би едно от тях е отвеждало право пред него.

Беше приятна разходка. Глътка въздух в сивото ежедневие.

 


Как се стига?

До там може да се стигне с автомобил, с автобус от метростанция Сливница, както и с влак. Автобусите от Сливница са на интервал от около 30-40 минути през почивните дни. И да, почакахме си и в двете посоки.

Ако и ти използваш междуградския транспорт, трябва да слезеш на центъра в Банкя. Когото и да попиташ, ще те упъти към пътеката. Ще походиш не повече от пет минути пеша по една тясна улица, която ще те отведе точно в началото ѝ.

 

Чети и други мои преживелицихаресай страницата ми във Фейсбук.

Виж още фотографии от ToGood Photos.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *