Пътуване,  С палатка

Камчия – малък рай за бунгала и палатки на морето

Или къде да прекарате няколко спокойни дни на къмпинг в гората 

 

Беше едно лято, август, когато за пръв път попаднахме в Камчия. Не беше случайно, напротив. Това място отговаряше на всичките ни критерии, поне по информация от интернет:

  • незастроено;
  • сред природата;
  • с обособен къмпинг (заради тока предимно);
  • в близост до Варна.

Оттогава всяка година се връщаме. Понякога само минаваме, а друг път – оставаме. За по няколко дни и за по няколко изгрева. Спим на палатка, но може и на бунгала. Плени ме гората. Заради нея идваме, и заради спокойствието.

 

Небето на Камчия след залез. Хармония. И любов. Снимка: ToGood Photos

 

На път за Камчия

Една нощ хванахме влака за морската столица, а в късния следобед се отправихме към Камчия.

Бусчето ни спря на голямо шосе. Почти в нищото. Само СОК Камчия беше в близост.

Тръгнахме. Комплексът остана зад нас, а шосето се стесняваше и навлизаше в гъста гора. Не знаехме нито къде ще нощуваме, нито къде отиваме. 

Започнаха да изникват бунгала – стари, със счупени прозорци. А малко по-надолу и обитаеми – с накацали по верандата хавлии. Тогава си казах: „О,да! Това е моето място!“. Море и зеленина – без хотели и глъчка.

 

Бунгала и пак бунгала

Курортът Камчия се намира в гориста местност. Няма къщи (в близост до повечето къмпинги), има едва няколко хотела и къщи за гости (далеч от нас), няма жилищни кооперации. Само обособени къмпинги – всеизвестните Рай и Романтика, както и други, по-малко популярни, но все със свой собствен характер. А него бунгалата го издават – някои са по-луксозни, други – по-обикновени. Дървени, тухлени, със скосени покриви. Всякакви. Повечето от тях – завещание от миналото.

 

Къмпинг Нептун

Не само че открихме едно райско (според моите представи) място, но и се настанихме в прохладен и сенчест къмпинг – Нептун. Разпънахме палатката под дърветата.

Сутрин се събуждах от песента на птиците, а не от сауната, в която се е превърнала палатката ми. Пиех кафе или под дебелата сянка на дърветата, или на масата в началото на къмпинга. Включвах лаптопа в мрежата. Работех. Сред природата, до морето.

Камчия е предпочитана от семейства с малки деца. В Нептун всяка година идват едни и същи семейства – някои с каравани, други – отсядат в бунгала. Обстановката е по-скоро приятелска, а и много от семействата се познават.

Къмпинг Нептун. Снимка: Нели Средкова.

 

Природа и спокойствие

Самият бряг е на няколко минути пеша. Няма хотели, няма безброй заведения. Тук все още човек е сред природата, макар и да има повечето удобства на ежедневието.

В района, в който отсядаме ние, има 3 заведения. Едното от тях е с веранда, разположена над плажа. Красиво е вечер. Отражението на луната се разлива във водата и сякаш вълните го носят нанякъде, а все там си седи. 

Вечер е пусто по плажа. Само аз и звездите. Всичко е черно – и небето, и морето. Единствено белият Млечен път се откроява. И разкрива мъничка част от съвършенството на Вселената. 

 

Разходка с лодка

Ако искаш да си подариш едно по-интересно изживяване, можете да тръгнеш пеш към устието на река Камчия. Не е далеч. Следвай я. Скоро ще стигнеш до централната на комплекса.

Там можеш да поплаваш с лодка по реката, докато се любуваш на гъстите лонгозки гори по крайбрежието ѝ. 

Разходка с лодка по течението на река Камчия – между гъстите лонгозки гори. Снимка: ToGood Photos

 

Провизии

В курорта има всичко, от което се нуждаеш. През деня хора от близките села идват и продават продукцията си. Има един магазин, който работи до полунощ. Тук можеш да изпиеш и някоя бира, както и кафе на сутринта. Има и денонощен магазин, от който можеш да си купиш всичко – от вода, до четка за зъби. 

 

Много хора идват тук с каравани или наемат бунгала. А ако се чудиш къде да опънеш палатката си, препоръчвам Нептун именно заради възможността да я разпънеш на сянка, да се излежаваш поне до 9 вътре, на прохладно и да се наслаждаваш на песента на птиците за добро утро. 

 

Прочети Иракли – плажът на свободата

 


Как се стига до Камчия

С междуградски транспорт: Има два пъти дневно автобус от Варна за Камчия. Разстоянието е около 25 км. Можеш да хванеш и автобус за Бургас и да слезеш на разклона за Камчия. Тогава обаче трябва да повървиш пеша поне 30 – 40 минути. Директните автобуси са сутрин и следобед около 4.

С автомобил: Поема се по пътя Варна – Бургас и се отбива на разклона за Камчия.

 


Кратка информация

  • Биосферен резерват Камчия е създаден в средата на миналия век с цел да запази лонгозките гори, разположени по долното течение на едноименната река. Горите се характеризират с вековни широколистни дървета и вечнозелени лиани.

 

  • В лонгозката гора се срещат около 40 вида дървета, 26 вида бозайници и 258 вида птици. Около 1/5 от птиците присъстват в Червената книга на България.

 

  • Лонгозките гори са рядко срещани в умерените ширини. В България обаче такива гори има около устията на няколко реки: Ропотамо, Велека, Батова и Камчия.

 

За повече снимки от красиви родни кътчета, последвайте страницата ToGood Photos.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *