Насам-натам с бебе: Моят избор на раница за бебеносене

Бебеносене?

Наивно вярвах, че няма да прекарам първите няколко месеца от живота на детето си у дома. Като добавим, че се роди през януари – беше неизбежно. Пролетта дойде и отмина. Беше дъждовна, а и никъде не успяхме да отидем. Защо?

  1. Бебето беше малко. Светът все ще не му беше толкова интересен.
  2. Не искаше да седи в слинг. Купих си Caboo Lite и мей-тай. И направих около 200 почти безуспешни опита да го накарам да седи. Не беше пеене, полюшване, клатене и каквото още се сетих. Бях се поотчаяла, но някои майки споделят, че децата им отказват да седят в слинг, а в раница свикват бързо. Искаше ми се и при нас да стане така.

Дойде лятото и надеждата ми за бебеносене се възроди отново. Тео беше на 5 месеца, любопитен и поглъщащ света около себе си. Беше време да опитам.

Как си избрах раница?

Исках оплетката да е жакард, защото ми допадаше. Мей-тайът ми също беше такъв. 

Изборът на колан беше по-труден. Тъй като нямах физическата възможност да стигна с детето до библиотека за слингове, реших, че ще си поръчам под наем. По това време си говорех с една позната:

 – Нали имаш туристическа раница? Не ти ли е кофти с този твърд колан?

Ами беше ми. Просто не се бях замисляла. Особено неприятно ми беше нещо да притиска корема ми след раждането. И така, бързо се насочих към мек колан. Периметърът на моя избор се стесни до разумни граници.

Тук е моментът да кажа, че изборът е строго индивидуален. Някои родители предпочитат мек колан, затова и пробата на носилки е препоръчителна преди закупуването. А библиотеки за слингове има много.

Само 2 дни след разговора попаднах на моята LennyLamb – Simphony Creme & Brown. Друга майка я продаваше. Беше любов от пръв поглед. Веднага си поръчах от Слинготека под наем сходна. Тео я хареса. На нас с таткото ни беше супер удобна. Мина ми тестовия период и вече бях сигурна, че Simphony ще е една от най-добрите ми покупки, защото:

  • Тео се изкефи за пръв път на бебеносенето.
  • Свободата чукаше на вратата ми.
  • Това е най-красивата раница, която изобщо някога бях виждала. А съм виждала много.

Изводът от моята история е:

  • Да не пришпорваш събитията, ако носенето със слинг не се получи. Не се отчайвай. С раница може би ще стане.
  • Да се доверяваш на интуицията си. Аз знаех, че това е моята раница щом я видях. Тя просто ме изчака.

Тръгнахме на път. Първата разходка беше в района на Рила. Беше страхотно, защото с количка няма как да отида на всички невероятни места, които искам.

Още няколко полезни съвета

Препоръчително е да посетиш библиотека за слингове, защото:

  • Има разни видове оплетки, коланите са с различна твърдост, има дори раници без колан. Няма как да си наясно коя ще пасне най-добре на теб и бебчо.
  • Много често майките правят грешката да се влюбят в някой десен и да закупят съответната раница. Впоследствие са разочаровани, защото носилката се оказва неудобна. 

    Ако все пак нямаш възможност да посетиш консултант, то поне поръчай няколко различни вида носилки, за да тестваш. Раниците не са никак евтини, а така ще си сигурна, че си направила правилен избор. 


    Ако имаш въпроси, можеш да питаш във ФБ групата Бебе в слинг, както и да ползваш търсачката. Доста майки споделят опита си. Там аз разбрах, че някои деца отказват да седят в слинг.


    Ако и твоето бебе не иска да се носи в слинг, възможно е да не е поставено добре. Консултант по бебеносене ще ти помогне :))


    Ако таткото отказва да носи, нормално е. С времето ще се събуди любопитството му и скоро дори ще му стане приятно. 


    Хвърли един поглед на тази статия за избор на носилка, на мен ми беше полезна. 

Щом четеш всичко това, вероятно и ти си решила да бебеносиш. Желая ти много готини пътешествия.

 

Чети още преживелици – последвай ме във Facebook.

Някои от фотографиите в блога са дело на PhotographerMahmudov.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *