Маршрути из Витоша: Княжево – Бялата вода – Копитото

Днес ти предлагам един приятен преход от Княжево през Бялата вода до Копитото. Излез, разходи се и виж София отвисоко.

От Княжево

Последната спирка на трамвая приветливо те посреща в квартала, от който започва днешното ти пътешествие. Изкачваш стъпалата над линии му и се озоваваш на пътеката във Витоша. Гъмжи от хора, особено ако е почивен ден. Продължаваш. Минаваш мостчето, подготвяш се за леко изкачване. Скоро пътеката ти те извежда на шосето, преминаваш го и излизаш пред чешма Бялата вода.

Ако пък идваш с кола, можеш и тукда паркираш, на шосето, и да тръгнеш пеш нагоре.

Две чешми са, а около тях виждаш няколко дървени пейки и едно голямо огнище. Водата е хубава, сладка, изворна.

До тях е бодната и метална карта на тази част на Витоша. Това не е изненадващо, оттук можеш да тръгнеш за Златните мостове, както и към хижите: Момина скала, Септември, Планинец. И към Копитото – избираме този маршрут. 

Бялата вода – Копитото

От ляво на картата е твоята пътека. Тая със стъпалата. В началото е малко натоварваща и камениста. Но колкото повече навлизаш в гората, толкова пътят става по-равен, а около теб – по-прохладно.

Изкачването е сравнително кратко, а в края му виждаш табелка и разклонение. Тръгваш наляво. Очертава се широк горски път под дебелата сянка на дърветата (чудно е през лятото).

 

Много е тихо и спокойно. Няма тълпи, чат-пат се разминаваш с някого.

Продължаваш само направо през гората. Стигаш до голям разклон и тръгваш надясно, това е последната част от участъка. Разни пътечки се преплитат, но всички водят до едно място. Изкачваш се и се озоваваш на шосето. В ляво си и вървиш по асфалта докато не стигнеш отбивката за Копитото – точно преди телевизионната кула.

Хайде, остава още малко до гледката.

 

Може би се питаш защо пък точно Копитото? Ако отвориш карта на Витоша, можеш да видиш специфичната форма, която заема местността.

А ако и ти разполагаш само с ден, който си решил да прекараш в близост до София, виж и други идеи за маршрути из Витоша.

 

 

Когато идваш тук, ще срещнеш не само хора, които си правят тренировките, но и такива, които яздят коне. Точно над Княжево има конна база и доста често галопират коне по пътеката. Но обикновено се чуват отдалеч – ослушвай се.

Аз идвам тук често, както виждаш от снимките, и мога да кажа, че всеки сезон трипчето е приятно, а пътеката – спокойна.

 

Чети още преживелици – последвай ме във Facebook.

Някои от фотографиите в блога са дело на PhotographerMahmudov.

 

Similar Posts

2 thoughts on “Маршрути из Витоша: Княжево – Бялата вода – Копитото

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *