Разходка в Родопите: Какво да видиш в Широка лъка

Защо да посетиш китното селце Широка лъка? Какви забележителности да видиш? Защо за мен беше удоволствие да поскитам из улиците на архитектурния резерват? Всичко това научаваш от пътеписа.

Да попаднеш в Широка лъка си е като да направиш крачка назад – в миналото.

Пътуваш от Девин. Клатушкаш се по плавните завои и гледаш света. Зелено, сенчесто и прохладно. Виждаш, че всичко живее в своя собствен ритъм и без теб. И изведнъж, неусетно, попадаш в сърцевината на малко селце, а от двете ти страни се издигат големи бели къщи сякаш стъпили една върху друга. Накацали са по хълмовете и по протежението на селото.

На Широка лъка.

 

Бяхме с бебчо и нямахме много време да останем тук, но и нямаше как да не се потопим в атмосферата. А тя се усеща най-вече, когато надникнеш във все още живите селски дворове и видиш как през юли хората цепят дърва, за да са готови за зимата.
Когато се разходиш по тесните планински улички и обърнеш внимание на стотиците малки червени цветчета, които кокетно красят дворовете. Но всъщност правят много повече – говорят ни за живот.
Когато се разходиш измежду старите къщи – поддържани или реставрирани. Приветливо те канят да отседнеш в селото, защото много от жителите му именно в това намират своето препитание. Разгледай ги и избери своята къща за гости, за нощувка – поне за днес.

 

Да, тук виждаш автентични родопски къщи и това никак не е изненадващо, защото самото село е обявено за архитектурен и фолклорен резерват.

Забележителности в Широка лъка или какво да видиш в селото

Бяхме там в неделен ден. Посрещна ни звучене на гайда – то ни и изпрати. И никак не е изненадващо, че този запис се носи по центъра на Широка лъка. Защото именно това е домът на родопската народна музика и на каба гайдата. Ето защо не е случайно, че точно тук се намира и

Националното училище за фолклорни изкуства.

Че къде другаде да учиш български фолклор?!

Училището е пазител на нашите си традиции. Тук те са живи и истински. Не са само ехо от миналото, което се възражда предимно по празници и фестивали.

Представяш ли си го? Попадаш в едно малко селце, невероятно красиво, в сърцето на необятните Родопи. И когато затечеш във вените му, виждаш красиви момичета с национални носии, които пеят или играя хора. И някъде в Родопа звучи каба гайдата, която събужда корена ти и кара тялото ти да настръхне.

Магия е…

 

Какво още да видиш в Широка лъка?

Етнографски музей „Згуровски конак“. Той не простo ти разкрива родопската къща от едно време, но те въвежда в бита на местните. Виждаш как е изглеждал домът им, как са се обличали, какви предмети са ползвали.

Църквата „Успение Богородично“. Църквата е строена само за 38 дни, а в градежа ѝ участвали и българи, и мохамедани (поне така твърдят източниците). Когато българите започнали строежа, мюсюлманите се противопоставили. Царски ферман обаче наредил не мохамеданите не само да не пречат, а и да се включат в градежа. Интересно е, че камъните за нея се носели от местността Рупски камък – на 2 км от нароченото място, а хората си ги подавали от ръка на ръка. Църквата е построена през 1834 г. и се е съхранила напълно здрава и до днес.

 

Красиво е тук. Обширни хълмове – и просторни къщи, сгушени в подножието им. Подредени като върволица по бреговете на лъкатушещата река Широколъшка.

 

В случай че само минаваш оттук и си решил да отседнеш в района на Девин – хвърли едно око на село Лясково. Може би ще ти хареса. 

 

Събития в Широка лъка

А ако имаш възможност, ела и в първата неделя на месец март – за Песпонеделник. Тогава кукери обикалят селото под съпровода на стотици чамове, за да гонят злото и за да приветстват новия живот. Кукерски фестивал се провежда и в Перник – Сурва. Посещавала съм го и съм писала за него – прочети, ще ти е интересно.

 

Ако четеш пътеписите ми с кеф, последвай ме също в Instagram или Facebook.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *