Short stories: Парк “Кайлъка”

Парк „Кайлъка“ в Плевен

На плевенска вълна съм напоследък. А една от емблемите на града е парк „Кайлъка“, затова накратко ти разказвам за него.
Паркът е защитена местност, освен това е дом на много животински и растителни видове, някои от тях – застрашени от изчезване. Още по време на създаването му са засадени 2 милиона фиданки, като 20 вида от тях са нови, нехарактерни за географските ни ширини.
 
„Кайлъка“ се намира в карстовата долина на река Тученица. Преди милиони години тази местност е била дъно на океан, и сам можеш да видиш следите от нивата на водата, ако се вгледаш в издигащите се над теб скали. В тях и до днес могат да се открият фосили на морски видове, живели в онези епохи.
 
Самите скални масиви са привлекателни за любители катерачи от десетилетия. Маршрутите са много, а „скални клинове от всички епохи на катеренето в България“ не липсват.
 
Паркът може да бъде разделен условно на две части – до хотела и от него нагоре. Първата част е пешеходна, съставена предимно от алеи и тук срещаш цялото множество, решило да направи разходката си през уикенда. Втората част те прекарва през хубава и безлюдна гора, проправя ти път до чешма с изворна вода, до къщата на ген. Иван Винаров (създател на парка) и те отвежда до язовирите в края на парка. Особено красиво е над тях вечер, по залез слънце.
 
Създаване
Паркът се простира на около 10 000 хектара земя и заслуга за това има ген. Иван Винаров (по чиято инициатива е създаден). Генералът дава личен пример като дарява средства за изграждането на парка и призовава гражданите да направят същото. Със събраните 3 милиона лева успява да разшири големината на „Кайлъка“ 4 пъти през втората половина на миналия век.
 
Доброволчество
Иван Винаров прекарва старините си в малка вила в парка. Доскоро тя беше полуразрушена и напълно занемарена, но от 2020 г. се стопанисва от фондация „Аз съм Кайлъка“. Самата фондация има голяма заслуга за облагородяването на парка, но и същевременно с това показва, че добротворчеството е голяма сила.
 
И на финала споменавам за една страхотна инициатива, отново доброволческа, която се организира тук от началото на септември – Спортувай в Кайлъка. Насочена е към семействата и има за цел да накара децата и родителите да спортуват заедно, а достъпът е съвсем свободен. Няма как да не кажа, че инициатор е брат ми (самата аз съм мъничко замесена в нея и този факт ме прави особено щастлива).
Това е за „Кайлъка“ съвсем накратко. Ако не си бил тук, ела, а после ми сподели впечатленията си.
 
 

Чети още преживелици – последвай ме във Facebook.

Някои от фотографиите в блога са дело на PhotographerMahmudov.

 
Текстовете в short stories категорията не претендират за изчерпателност – те са кратки, дават основни насоки, но пък мисля, че и те имат място в блога. 
 
              

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *