Античен керамичен център край Павликени

Керамичен център, създаден в началото на хилядолетието

Малки глинени кончета с колела. Детска играчка на около 2000 години. Една от многото находки, открити при разкопките на Античния керамичен център край Павликени.

Центърът се намира само на няколко километра от града, разположен е на 9900 кв.м. и е създаден през I век сл.Хр. В своята същност комплексът представлява земеделско имение (или вила рустика от латински). Било е собственост на ветеран от римската армия, който първоначално се занимавал със земеделие и животновъдство. Впоследствие забелязал, че земята тук е изключително благодатна на висококачествена глина. Така той създал центъра за производство на керамика, който, оказва се, е един от най-значимите в Тракия и Долна Мизия.

 

Пещите

Паркираме, минаваме по алеята, която води до керамичните пещи. Тихо и спокойно е. Сенчесто. Правят ми впечатление малките жълтурчета, поръсени по тревата. Посреща ни мил мъж, който явно не очаква никого в понеделник. Изненадваме го. Само ние сме, говорим надълго за центъра и местността.

 

Оказва се, че през 70-те години на миналия век тук е разкрита пещ за изпичане на керамични съдове. Разкопките започват незабавно, още същата година. Разкрити са общо 8 пещи – половината за строителна, а другата половина за битова керамика.

Усилената работа тече под ръководството на доц. Султов, археолог от ВТУ. Именно благодарение на него са изградени няколко сгради, създадени с керамични изделия от местността. Сградите наподобяват онези, намирали се тук преди 2000 години. Доцентът ръководи разкопките в продължение на цели 10 години. От разказа на нашия друбжелюбен домакин оставам с впечатление, че това са били 10 всеотдайни лета. И всъщност, личи си. Общият брой на пещите, проучени към момента, е 52. Предполага се, че под земята има значителен брой непроучени. Мащабът говори за производство с огромен размах и с цел търговия, а не просто за задоволяване нуждите на местното населението. Керамични изделия, произвеждани тук, са открити из селища в Долна Мизия, в Тракия, в Дакия и дори на полуостров Крим.

Грънчарската работилница

Отправяме се към грънчарската работилница. Малко преди нея ми прави впечатление и надписът „HISTORIA MAGISTRA VITAE“ /Историята е учителка на живота/.

В работилницата се правят въстановки на античното керамично производство. Поместени са две грънчарски колела – крачно и ръчно. Освен колелата видяхме и тухлите в стената, подписани от бележити гости на центъра. Сред посетилите е и Людмила Живкова. Любопитно е, че инициалите и имената са изписвани във все още неизсъхнали тухли, вграждани впоследствие.

Музейната сграда

Непосредствено пред музейната сграда има положена огромна плоча. Категоричен отговор какво представлява няма, но се предполага, че е надгробна. Открита е случайно, по време на оран в нива.

Експонатите в музея са открити при разкопките. Видяхме различни битови съдове, оръдия на труда, накити, а аз се влюбих в детските кончета.

 

Чети още преживелици – последвай ме във Facebook.

Някои от фотографиите в блога са дело на PhotographerMahmudov.

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *