Промени средата: Каменните къщи около Луковит и Карлуково

Каменните къщички, добили голяма популярност през последните години, се намират непосредствено до Луковит, в Карлуково и между двете населени места.

Районът около Луковит

От няколко години Луковит активно привлича туристи. Ако си ходил до пещера Проходна преди десетина лета знаеш, че беше само природа. Днес обичайно, особено през почивните дни, те посрещат дузина сергии.

Регионът се популяризира. Освен Проходна, тук има множество други пещери, образования и няколко скални църкви. Доколкото съм наясно, са три, два от които – достъпни, а в миналото са били доста повече. Всички те били изградени в близост до Карлуковския манастир, а убежище в тях са намирали монасите исихасти. Манастирът вече не съществува, но църквите са реставрирани от местните, а посетители са туристи от цялата страна.

Промени средата

Защо разказвам всичко това? Защото Луковит вече е туристическа дестинация. Известна заслуга за това има едни човек – Андриан Йорданов – Ачо. Пещерняк и природолюбител. Той не просто превръща стари сгради в чудни каменни къщички, за които съм сигурна, че си чувал. Той облагородява региона, прави пещерите по-достъпни за хората, възстановява скалния манастир Свети Никола (и пътя до него) с лични средства и с помощта на доброволци. Пресътворява (част от) рушащата се в района действителност по свой собствен начин, а на нас ни изглежда като изпълзяла от някоя приказка. Но това привлича туристи. А когато те дойдат, остават впечатлени от природната красота наоколо.

     

 

Информационният център над пещера Проходна

Преди години сградата на Информационния център е била пустееща спирка. Знаеш ги – онези полуразрушени малки постройки, по една от които има буквално до всяко село. Преди повече от 10 години Ачо я преобразява. Днес там има голяма книга, която ти разказва за чудните кътчета на карлуковския регион.

     

 

Скален манастир Свети Николай (Глигора)

В миналото пътеката до манастира е била горска. Път се обособява по инициатива на Ачо и с помощта на десетки доброволци. Манастирът се възстановява и от едно недостъпно място се превръща в добре поддържано към момента културно наследство.

Каменните къщички – в идилия с природата

Каменните къщички, които са една от най-популярните атракции около Луковит, са дело на Ачо. Започва работата по тях преди много години, създава една, после втора. В момента има изграден цял парк, две къщи в Карлуково, ловджийска хижа, сградата срещу Пещерния дом, Информационния център над Проходна… и най-вероятно пропускам нещо. Важно уточенение е, че те са вече съществуващи. Но той ги облицова, за да създаде нови светове. Използва камък и дърво, защото само така продължават да бъдат част от природата, в която се намират. Всеки детайл е изпипан, всичко нашепва за съзвучие и хармония. Загледай се, когато си там и ще установиш, че всичко точно си пасва на мястото.

Защо го прави? „Защото е родолюбец“- казват хората. Не съм се срещала лично с него, текстът е по мои впечатления и разговори с местните. Там всичко го познават.

Той работи неуморно за това да направи своя край по-приветлив и по-привлекателен. Имам основания да смятам, че беседките с чудесните гледки към скалите над Проходна също са негово дело. Както всичко чудато в този район. 

          

 

Златен парк до Луковит

Златен парк се намира до язовир Луковит и река Златна Панега, откъдето идва и името му. В началото тук не е имало нищо от това, което виждаш там. Само пръст, но и тя не е била достатъчна, та затова се е наложило да се вложат още 190 галона. Всичко тук е резултат от нечие усилие – от тревата и цветята до няколкоетажната сграда, която се извисява над язовира.

Още щом доближиш портата, виждаш, че тя е проекция на въображението, създадена от клон на дърво и старо желязно колело. Малко езерце с ограда, грижливо пазеща цветната палитра. Посреща те фея, а слънцето и луната (моят любим символ) са си подали ръка, за да ти напомнят, че в живота, в света и в теб има от всичко – и светлина, и тъмнина, и нюанси.

Продължаваш, докато се чудиш как е възможно всеки камък да има душа. Само на метри от теб са накацали огромни цветя по моста, който те води до внушителната сграда на брега на язовира. И един поглед надолу е достатъчен, за да се усмихнеш на плаващата във водата къща-гъба, която в своята същност е дом на патици. Синът ми с удоволствие се разхожда тук, из тази страна на вълшебства, но патиците безспорно са му любими. Освен това с любопитство гледа онзи огромен паяк (бръмбар или муха – зависи от въображението ти), който храбро се опитва да нахлуе във водата.

Каменните къщички край Карлуково и тези в Златния парк са частна собственост. Не се отдават под наем, не можеш да нощуваш в тях и са освободени от такса за посещение.

 

 

Каменните къщички край Карлуково

За да стигнеш до тях, трябва да поемеш пътя към Карлуково. GPS-ът ще те отведе, просто задай селото като дестинация.

Можеш да се разходиш из дворчето, да  се вдъхновиш и да оставиш впечатленията си в книгата на масата пред къщата. Оттам се вижда и скалният феномен Проврътеника, за който се смята, че е древна обсерватория – в дните на слънцестоенето, слънчевите лъчи преминават през отвора му.

       

 

Между къщите и размишленията

Когато влезеш в Златния парк, попадаш в приказка. Буквално. Не е твоята. Нечия друга е, която някой грижливо е създал. Една необикновена страна. Само фасовете, нахвърляни тук-там, те шамаросват, за да ти напомнят къде се намираш. И знаеш ли, няма нищо по-ценно от това човек да може да си измисля светове, вълшебни колкото си иска, за да има къде да избяга. Златният парк (интерпретацията си е моя) е не просто хубаво място (както ако се разходиш из тълпата ще чуеш да се коментира). Той е опит да се промени средата. Да се създаде малко по-цветен свят, моментно бягство. Когато мисълта ми тече в тази посока и видя как някой си оставя угарката между камъните (или дори опаковката), аз отново си напомням, че можем да избягаме от света си за малко, но ще го пренесем със себе си, независимо къде отиваме, защото той е огледало на нас самите.

Какви други забележителности да видиш около Луковит?

Виж и това видео на bTV – разговор с Ачо. Някакси си ти дава много по-добра представа кой е този човек и каква е неговата мисия. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *