Пещера Проходна край Карлуково

Пещера Проходна е наричана още Божийте очи, защото в средната ѝ част времето е издълбало два големи процепа, с почти еднакви форми и силно наподобяващи човешки очи.

Пещера Проходна 

Вероятно си идвал тук. Всъщност предполагам, че неведнъж. Съдейки по паркинга през уикенда, смятам, че пещерата е посещавана от стотици хора ежеседмично. Но някак си не мога просто така да подмина това природно величие и да не разкажа за него така, както аз си го усещам.

Намира се съвсем близо до село Карлуково, съответно и до град Луковит. Както казах, през почивните дни има много хора, затова бих те посъветвала да дойдеш в делник, ако имаш възможност, за да усетиш мястото.

 

Проходна в миналото

Някога Проходна е обитавана от хора. Намерени са оръжия на труда от неолита и палеолита, сред които керамични ножове и съдове, както и шила от кости. Както може би предполагаш, окната в центъра на пещерата са били натоварени със своето символно значение. Смята се, че по време на пролетното равноденствие пещерата е била използвана за извършване на ритуал за плодородие.

Днес Проходна, или както е по-позната Божиите очи, е привлекателен център за туристите. И има защо. Впечатлява с размерите си – входовете ѝ са с височина между 35 и 45 метра. Но най-вече – с с двата почти еднакви процепа, които човешкото въображение възприема като очи.

Веднага щом минеш паркинга и търговците отпред, се озоваваш пред единия ѝ вход.  

Само няколко минути след като влезеш (зависи от темпото, особено ако си с малък човек), се изправяш под тях – двете симетрични очи, които те гледат отвисоко. Пазят своите тайни, нагледали се на ери и епохи за всичките тези 68 милиона години (смята се, че преди толкова са се образували). Няма как да не се почувстваш малък под погледа им, в който се отразяват безкрайните висини. Не само, че се извисяват на над 300 метра, а и в един момент осъзнаваш, че твоите 30-40 години живот са нищо в сравнение с тяхното вечно съществуване.

 

 

Има и още нещо – щом се загледаш по-внимателно, виждаш капките, които падат от скалните процепи. Понякога седя и наблюдавам минута-две-три ситните капчици, които се стрелкат надолу и преди още да успея да ги уловя с поглед, те са се разлели по камъчетата под до мен. Дали ще е тук, или в друга пещера – намирам го за доста успокояващо.

В района на Божиите очи има още много пещери – смята се, че са над 280. Регионът е изпълнен с пропасти, дупки и интересни скални образувания. Те, както и Проходна, са част от един от най-големите карстови райони в Северна България. Именно заради скалите, пещерата е привлекателна и за друга група хора, освен туристите.

Адреналин

За катерачите. Всеки път, когато дойда тук, има хора, изкачващи се високо по скалния тунел. Предполагам, че за тях е още по-интересно изживяване – все пак има разлика дали ще отправиш поглед нагоре или ще видиш света отвисоко. Пещерата е и единствената, която дава възможност за скок с бънджи.

 

Веднага щом излезеш от Проходна, можеш да продължиш към скален манастир св. Марина. Насочващи табелки има, а стъпалата към нея започват буквално от края пещерата. Скоро ще кача пътепис и за манастира.

Смятам, че табелките, указващи маршрута към манастира, са дело на Андриан Йорданов – Ачо, който облагородява района на Луковит от години. Повече за него можеш да прочетеш в блога.

 

Как се стига до пещера Проходна

Маршрутът се вижда ясно на GPS, но като ориентир – близо е до село Карлуково, както и до Луковит (на 7-8 км. от града). Можеш да стигнеш и с влак до селото, след което следва 20-минутно изкачване по шосе.

Пещерата няма входна такса, нито работно време. Достъпът до нея е постоянен и неограничен.

Други забележителности около Луковит:

 

 

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *