Село Чавдар – очарование в подножието на Стара планина

Подбалканското село Чавдар

В подножието на Стара планина едно китно село привлича все повече гости със своята красота, уреденост и история.

Село Чавдар е магия, знаеш го, ако си идвал тук. Разположено в Златишко-Пирдопската котловина, то не само има какво да разкаже за своята хилядолетна история, но и може да бъде отправна точка към Балкана – красив и величествен.

Площадът на Чавдар е отрупан с цветя. Личи си, че всичко тук е направено така, че да те приветства и да те накара да се почувстваш добре. Особено много се забавляват децата, за които фонтаните и мостчетата са си истинска атракция, приканваща към приключения.

                      

 

Мястото пленява, защото са положени усилия то да бъде приветливо и привлекателно. След кратка обиколка на неголемия площад, десетократно (поне!) преминаване по малкото дървено мостче, се отправяме към емблемата на града – фолклорния център.

Фолклорен център – село Чавдар

 

 

Знам какво си представяш, когато чуеш „фолклорен център“, но тук ставаш свидетел на обаятелната среща между старото и новото, между традициите и технологиите. Традиции, разказани така, че дори децата да се впечатлят.

Още щом влезеш, те посрещат Радо и Слава, които са главни герои в основната тема на центъра, а именно сватбата. Няма да ти разказвам подробно за всичко, защото чакам с нетърпение ти да ми споделиш впечатленията си след като го посетиш.

 

И все пак споменавам, че центърът се простира на два етажа. На първия „колелото на живота“ те завърта покрай няколко ленти, в които местните разказва свидни спомени и напомнят за традиции и ритуали, изпълнявани по тези земи.

Информационните табла, които разкриват в детайли магията на сватбата от едно време, са навсякъде около теб. Няма как да подминеш и интерактивната игра, която има за цел да ти даде любопитни знания под формата на забавление.

Преминаваш покрай хилядолетният хромел, който някога се е използвал за мелене на жито. А когато се качиш по стълбището, се озоваваш в стара къща, едновремешна, с миндерче, дървени прозорчета и усещане за уют. И знаеш ли, тук можеш да прекараш доста време. Не само защото обстановката предразполага, но и защото имаш възможността да си дадеш половин час, за да послушаш вълшебни приказки за битови предмети от миналото, намиращи се в момента точно пред теб. Приказките са създадени от Иванка Могилска, писателка – вълшебница, позната ни от „Тая земя, оная земя“ и „Обикновени чудеса“. Само с няколко думи тя ти разкрива онези невидими светове около теб самия, които уж живееш всеки ден, а всъщност изобщо не забелязваш.

Забележителности около село Чавдар

Археологически парк Тополница

Само на няколко километра от село Чавдар се намира археологическото селище Тополница. Въртележка, която те завърта и те връща далеч в неолита – преди няколко хилядолетия. Надзърташ с любопитство и установяваш, че в селището са скупчени цели 5 къщички, изградени от кал и слама, показващи ти бита на хората от онова време. Тук можеш да видиш вещи, използвани в ежедневието преди хиляди години.

 

Самите сгради са реконструкция на къщите, намерени по тези земи. Ако си любител на интересните преживявания и нямаш нищо против да спиш на дървен нар, можеш да нощуваш тук.

Новата история на селището започва да се пише преди няколко десетилетия, когато при подготовка на почвата за засаждения на овощна градина при река Тополница случайно са открити следи от живот. Освен къщичките, тук има и музейна експозиция, която разказа и за самото село Чавдар.

 

Въжен парк или спортно-туристическа атракция до село Чавдар

На хълма, до селището е изграден и страхотен въжен парк, с какъвто все още немного български градове (а какво остава за села) могат да се похвалят.

 

Още забележителности около село Чавдар

  • На по-малко от половин част път с кола е и Еленската базилика, която представлява руини на унищожен манастирски комплекс.
  • А ако искаш да си направиш зареждаща разходка сред природата, можеш да поемеш по пътя за водопад Казаните.

 

                             

 

Чети още преживелици – последвай ме във Facebook.

Някои от фотографиите в блога са дело на PhotographerMahmudov.

 

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *